Wykonanie
Ciasteczka czekoladowe z poniższego przepisu zachwycą każdego, kto lubi
czekoladę. Przygotowane z dodatkiem
gorzkiej czekolady i
mąki ziemniaczanej, mają bardzo delikatną, wręcz sypką konsystencję, która rozpływa się w ustach, pozostawiając na
języku cudowny smak
czekolady.Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk, jedno
ciasteczko ma 95-100 kalorii.
Składniki:120g
mąki pszennej60g
mąki ziemniaczanej100g
masła50g
cukru pudru25g
gorzkiej czekolady25g
mlecznej czekolady3 łyżki (24g)
kakao1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2/3 łyżeczki
sody oczyszczonejWykonanie:-
masło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika, ostudzić-do ostudzonej, ale ciągle płynnej mieszanki dodać
żółtko, ekstrakt z
wanilii i
cukier puder, składniki wymieszać-
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
sodę oczyszczoną oraz
kakao wymieszać razem
- składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać, zagnieść ciasto- ciasto powinno być dość miękkie i łatwo się zlepić- ciasto zafoliować, schłodzić- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki (u mnie ważyły około 21g), jest to dość trudne, gdyż ciasto nieco się kruszy
- w dłoniach uformować kulki, pod wpływem ciepła dłoni ciasto ładnie się formuje jak plastelina- kulki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, można lekko przycisnąć, minimalnie je spłaszczając-
ciasteczka dobrze schłodzić, dzięki temu nie będą rozlewać się podczas pieczenia, tylko przyjmą ładny kształt- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni, schłodzone
ciasteczka piec około 13 minut
-
ciasteczka tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie i delikatnie, więc nie należy ich od razu zdejmować z blachy, tylko chwilę odczekać- nie należy ich piec za długo, bo stwardnieją; najlepiej upiec 1-2
ciasteczka "testowe", sprawdzając, po jakim czasie
ciasteczka są upieczone