Wykonanie
Gdy na dworze szaro, buro i chcecie poprawic sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :)Do pełnego szczescia potrzebne
beda sliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :)Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 50-60 minut
Skladniki:2 szklanki
maki pszennejniecała szklanka
cukru trzcinowego5 jaj100 g
masla3 lyzki
oleju rzepakowego4 lyzki
kakao1 , 5 lyzeczki do pieczenia
cukier wanilinowy mala torebka400 g
śliwekcukier puder do posypania
Sposób przygotowania:W garnku rozpuszczamy
maslo z
cukrem i z
kakao na malym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.Wlewamy
olej i 1/3 szklanki
wody. Studzimy.Następnie caly czas mieszając , dodajemy po jednym
zoltku , po trochu
maki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia.Ubijamy piane z
białek i delikatnie laczymy ja z
ciastem.
Śliwki kroimy na pol , wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -55 minut w temp. 180 C .Smacznego :)