Dodane jabłko do makowca sprawia, iż ciasto jest bardzo wilgotne. Kruche ciasto na spodzie jest bardzo cienkie i nie przypali nam się, podczas długiego pobytu w piekarniku, gdyż ma mało cukru. Cisto zawsze się udaje!Kruche ciasto:1 szklanka mąki pszennej2 żółtka½ kostki margaryny1 łyżeczka cukru pudru1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa makowa1 puszka masy makowej słodkiej6 białek4 żółtka10 dag margaryny4 łyżki mąki1 duże jabłkoRodzynki, orzechy, skórka pomarańczowaKruszonka½ szklanki cukru½ kostki margaryny1 1/3 szklanki mąkiZ podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki.Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami oraz jabłkiem pokrojonym w drobna kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wykląć na kruche ciasto.Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto.Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować.