Wykonanie
Jesień to czas przygotowania organizmu do zimy i warto zacząć spożywać ciepłe posiłki częściej. Jeśli znudziła się Wam owsianka na sposób gotowany, można wstawić ją do piekarnika i zapiec z ukochanymi
owocami. Dziś proponuję ją z
kasztanami, które są bardzo pożytecznym dodatkiem do wielu dań, mają bowiem sporo wartości odżywczych i podnoszą witalność naszych narządów wewnętrznych. Są nieco mączyste w strukturze i słodkawe w smaku. Doskonałe do wzbogacania posiłków i sprawiania sobie kulinarnych przyjemności, jednocześnie służących zdrowiu.

Składniki (3-4 porcje)1,5 szklanki
płatków owsianych2 szklanki
mleka roślinnego (u mnie z
orzechów włoskich własnej roboty)4 łyżki
kakao1 szklanka posiekanych pieczonych
kasztanów2
gruszkiodrobina
oleju kokosowego do posmarowania foremki


Przygotowanie
Mleko roślinne zagotować i zalać nim
płatki. Dodać
kakao i wymieszać.
Gruszki umyć i jeśli skórka jest twarda, obrać, jeśli jest miękka, najlepiej zostawić ze skórką. Kilka plasterków
gruszki zostawić do dekoracji owsianki, a pozostałą ilość pokroić drobno lub zetrzeć na tarce i dodać do
płatków. Wszystko dobrze wymieszać i włożyć do formy wysmarowanej leciutko
olejem kokosowym. Udekorować plastrami
gruszki i wiórkami kokosowymi i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut.