ßßß Cookit - przepis na Zapiekana owsianka czekoladowa z kasztanami i gruszką

Zapiekana owsianka czekoladowa z kasztanami i gruszką

nazwa

Wykonanie

Jesień to czas przygotowania organizmu do zimy i warto zacząć spożywać ciepłe posiłki częściej. Jeśli znudziła się Wam owsianka na sposób gotowany, można wstawić ją do piekarnika i zapiec z ukochanymi owocami. Dziś proponuję ją z kasztanami, które są bardzo pożytecznym dodatkiem do wielu dań, mają bowiem sporo wartości odżywczych i podnoszą witalność naszych narządów wewnętrznych. Są nieco mączyste w strukturze i słodkawe w smaku. Doskonałe do wzbogacania posiłków i sprawiania sobie kulinarnych przyjemności, jednocześnie służących zdrowiu.
Składniki (3-4 porcje)
1,5 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mleka roślinnego (u mnie z orzechów włoskich własnej roboty)
4 łyżki kakao
1 szklanka posiekanych pieczonych kasztanów
2 gruszki
odrobina oleju kokosowego do posmarowania foremki
Przygotowanie
Mleko roślinne zagotować i zalać nim płatki. Dodać kakao i wymieszać. Gruszki umyć i jeśli skórka jest twarda, obrać, jeśli jest miękka, najlepiej zostawić ze skórką. Kilka plasterków gruszki zostawić do dekoracji owsianki, a pozostałą ilość pokroić drobno lub zetrzeć na tarce i dodać do płatków. Wszystko dobrze wymieszać i włożyć do formy wysmarowanej leciutko olejem kokosowym. Udekorować plastrami gruszki i wiórkami kokosowymi i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/11/zapiekana-owsianka-czekoladowa-z.html