Wykonanie
Sierpień to wspaniały czas; stragany przepełnione są przeróżnymi świeżymi warzywami,
ziołami i
owocami. Często trudno mi się zdecydować na konkretny zakup, gdyż wszystko jest niesamowicie zachęcające i tak smakowite! Tak też było w ostatnią sobotę, kiedy to zaopatrywałam się w kolejne produkty na organizowany przez Aaricię ‘Fioletowy Tydzień’ . Tym razem mój wybór padł dodatkowo na
figi, gdyż wyglądały wyjątkowo apetycznie.Przyznaję, że
figa nie jest moim ulubionym
owocem; mimo to staram się zjeść ich choć kilka w sezonie, gdyż prócz walorów
smakowych dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników : są bogate w witaminę B3 oraz w
sole mineralne, zawierają dużo błonnika a przy okazji nie są zbytnio kaloryczne (to te suszone są prawdziwą bombą energetyczną).
Figa jest najstarszym znanym jadalnym
owocem i powstaje ona tylko na drzewach żeńskich. Kupując
figi należy wybierać takie
owoce, które nie są twarde ale też nie całkiem miękkie. Jest to niestety dość delikatny
owoc, który nie najlepiej znosi długie przechowywanie. Najlepiej więc skonsumować go tak szybko, jak to tylko możliwe ;)Fig można używać nie tylko do potraw na słodko, lecz również jako dodatek do
serów (najlepiej kozich lub owczych) czy na przykład do
szynki parmeńskiej. Ja robię często
konfiturę figowo-
pomarańczową oraz chutney do moich ukochanych
kozich serów :)Dziś jednak najpierw coś na słodko : bardzo prosty i szybki przysmak z
ciasta francuskiego z
figami,
miodem i odrobiną
cynamonu.*
Mini tarty z
figami1 opakowanie
ciasta francuskiego40 g
masła o temperaturze pokojowej2-3 łyżki
miodu (np. akacjowego)*ok. ½ łyżeczki
cynamonucukier muscovado
figi*tym razem użyłam lawendowegoCiasto pokroić na średniej wielkości prostokąty lub wyłożyć nim natłuszczone foremki do babeczek / tart.
Masło utrzeć tak by otrzymać dość kremową konsystencję, dodać
miód i
cynamon, dobrze wymieszać.
Figi umyć i osuszyć, pokroić je na świartki i ułożyć na cieście (lub w foremkach), następnie posmarować wcześniej przygotowanym
masłem i posypać
cukrem muscovado. Piec w 200° około 20-25 minut (ewentualnie obniżyć temperaturę pod koniec pieczenia, jeśli tarty zbyt mocno brązowieją).Tarty te świetnie smakują same, lecz również w towarzystwie
serka mascarpone (ucieram go z odrobiną
cukru pudru i
cynamonu).Smacznego!