ßßß
Rabarbarowych przepisow ciag dalszy :) Dziś, jak w piosence, najłatwiejsze ciasto w świecie :) Takie ciasto robiło się u mnie w domu dość często, z różnymi sezonowymi owocami. Jest to dla mnie tak banalny przepis, że byłam trochę zdziwiona gdy w tutejszej pracy natychmiast mnie o niego poproszono, wyjadając ciasto co do ostatniego okruszka ;) Ale proste rzeczy są przecież często najlepsze. Z czasem lekko zmodyfikowałam przepis zastępując zwykły cukier – trzcinowym, a mąkę pszenną – orkiszową. Nam taka wersja bardzo smakuje, ale możecie oczywiście użyć tradycyjnych składników. To, co jeszcze w przepisie mamy zmieniłam, to dodatek kruszonki, którą od pewnego czasu robie z przepisu Bajaderki (umieszczam na blogu za jej zgodą), jest naprawdę przepyszna!Przepis oryginalny jest na dużą blachę, więc często robię z mniejszej porcji; często robię też część ciasta w małych foremkach (moi ‘stali czytelnicy’ już się pewnie zorientowali, że lubie takie małe, indywidualne porcje ;)). Może więc i Wam przyda się przepis na takie szybkie i nieskomplikowane ciasto z owocami ?*
175 g pokrojonego rabarbaru175 g pokrojonych jabłek3 jajka200 g cukru trzcinowego (szklanka 250 ml)190 g stopionego masła260 g mąki (niepełne 2 szklanki – 470 ml) – u mnie orkiszowa1 1/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy, imbir lub cynamonoryginalne proporcje to :4 jajkaszklanka cukru2,5 szklanki mąkikostka stopionego masła1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaKruszonka Bajaderki :180 g mąki100 g cukru1 mały cukier waniliowy1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego masła1/4 łyzeczki cynamonuPrzygotować kruszonkę – mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze wszystkie składniki połączyć.Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do ubitych jajek, wlać stopione masło i dobrze wszystko wymieszać. Wlać ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej papierem foremki. Rabarbar i jabłka wymieszać z 2 łyżkami brązowego cukru (ja dodaję również odrobinę imbiru lub cynamonu) i równomiernie nałożyć na ciasto, lekko ‘wcisnąć’ owoce w ciasto. Następnie posypać przygotowaną kruszonką.Piec w temperaturze 180° około 35-40 minut (jeśli warstwa ciasta jest dosyć cienka; w przeciwnym razie piec aż do suchego patyczka).Ciasto to robię z różnymi owocami, latem mieszanka rabarbar – truskawki jest przepyszna! (ta najbardziej smakowała w pracy ;) ) a jesienią oczywiście z jabłkami i duuuzą ilością cynamonu :)Pozdrawiam serdecznie !*