ßßß
Wiosenny crumble z rabarbarem w oryginalnym przepisie proporcje są następujące :150 g zimnego masła (daję mniej)100 g płatków owsianych100 g mąki (u mnie orkiszowa)100 g cukru (ja daję trzcinowy)1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie dodaję)rabarbar3-4 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)ok. 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej*ewentualnie cynamon, szczypta imbiru lub cukier waniliowy*tym razem, zamiast mąki ziemniaczanej dodałam zmielonych migdałow, efekt końcowy bardzo pozytywny ;)Z podanych składników zrobić kruszonkę (najlepiej siekając), dodając ewentualny proszek do pieczenia pod koniec wyrabiania. Umyty i osuszony rabarbar pokroić na małe kawałki (jeśli jest młody, nie trzeba łodyżek obierać) i wymieszać go z cukrem i mąką (mąka lekko wciągnie nadmiar soku), dodać odrobinę cynamonu lub imbiru, jeśli lubicie. Spód formy / naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem i ułożyć rabarbar, następnie posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180° na ok. 20-30 minut.Najlepiej smakuje jeszcze ciepły / letni z gałką lodów waniliowych lub kleksem crème fraîche; jest delikatny i soczysty. Gorąco polecam!*
Jak pisałam wcześniej, tego typu crumble można co sezon robić z innymi owocami : latem np. z malinami (można je posypać pokruszonym marcepanem), a jesienią z jabłkami, rodzynkami i orzechami . Zapraszam więc do ‘crumblowej’ zabawy, gdyż jest to świetny pomysł na szybki, w miarę zdrowy i przyjazny dla naszej figury deser ;)Pozdrawiam serdecznie !*