Wykonanie
Składniki / Ingredients:250 g
serka mascarpone / 250 g
mascarpone250 g truskawkek / 250 g strawberriesmus
truskawkowy / strawberry mousse1
śmietana kremówka 30 - 36% / 1 whipping cream 30 - 36 %200 g
ciasteczek korzennych / 200 grams of spice cookies3 łyżeczki
cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar1
żółtko / 1 egg yolkSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 20 min, schłodzenie: 3 godz., ilość porcji: 6Zaczynamy od rozkruszenia
ciastek w blenderze. Wkładamy je na dno kubeczków lub szklanek z płaskim dnem. Polewamy
ciastka jedną łyżką musu
truskawkowego. Następnie w misce ubijamy
żółtko z
cukrem pudrem.
Potem innej misce ubijamy
śmietanę.
Żółtka mieszamy z
serkiem mascarpone, a
potem dodajemy ubitą
śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Całość wykładamy na pokruszone
ciastka z musem. Na górę deseru kładziemy
truskawki do dekoracji. Deser chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny, smacznego!*****We begin by crushing biscuits in a blender. We put them on the bottom of the cups or glasses with a flat bottom. We
pour one tablespoon of strawberries mousse on the biscuits. Then, we whip egg yolk with powdered sugar in the bowl. Then, we whip the cream in another bowl. We mix the egg yolks with the
mascarpone, then we add the whipped cream and gently stir to a homogeneous
mass. We put
mass at the crushed biscuits with mousse. At the top of the dessert, we put strawberries for decoration. Dessert cool it in the refrigerator at least 3 hours, bon appetit!