ßßß
Wykonanie:Warzywa umyć. Obrać.Posiekać w dość duże cząstki paprykę, cebulę, pomidory i kiełbaskę.W rondlu rozgrzać smalec i wrzucić posiekaną cebulę i paprykę. Zeszklić.Dodać pokrojoną kiełbasę i pomidory. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, posolić. Posypać czarnym pieprzem mielonym.Mieszać. Chwilę podsmażyć.Kiedy warzywa już będą miękkie dodać pokrojone w grubą kostkę ogórki. Dusić ok. 5 minut (nie za długo by się nie rozgotowały). Wszystko dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku i można podać.
Orientacyjny koszt na lipiec 2015 r to ok.6 zł.(im taniej kupimy warzywa tym tańsze danie)czy wiecie, że… ogórek zalicza się do najstarszych roślin warzywnych. Znany jest od ponad 3 tysięcy lat. Uważa się, że ogórek pochodzi z Indii, a jego dzikie odmiany rosną na południowych stokach Himalajów. Znano go i uprawiano w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Został sprowadzony do Polski ponad 400 lat temu.Francuski król Ludwik XIV jako pierwszy zapoczątkował hodowlę szklarniową ogórka.