Wykonanie
Świeże
maliny,
jagody,
wiśnie i
borówki powoli się kończą, więc trzeba wykorzystywać te ostatnie dostępne na rynku
owoce. A że nadal liczę na gorące letnie dni, staram się
mieć w zamrażarce
lody, które pozwolą przeżyć każdy upał.W 4 numerze magazynu KUKBUK pojawiło się parę przepisów na
lody - jeden z nich trochę zmieniłam i mam
borówkowo -
jagodowo -
jogurtowe lody na patyku.Składniki:150 ml gęstego
jogurtu - w przepisie była
mowa o greckim, ale ja użyłam
malinowego60 g
owoców - ja użyłam
jagód i
borówek2 łyżki
mioduPrzygotowujemy 2 miseczki. W jednej
jogurt mieszamy z 1 łyżką
miodu. W drugiej z
miodem mieszamy rozdrobnione blenderem
owoce.Masę
jogurtową dzielimy na 2 części i do jednej z nich przekładamy część
owoców i dokładnie mieszamy - uzyskujemy więc 3 warstwy:
owocową,
owocowo -
jogurtową i
jogurtową.Do pojemników na
lody wlewamy
owoce i mrozimy przez około 30 minut. To samo robimy z drugą warstwą. Po wylaniu ostatniej warstwy wtykamy patyczki do
lodów i mrozimy całość przez co najmniej 4 godziny.Ilość warstw i ich kolejność zależy od Waszej wyobraźni.Smacznego :)