Wykonanie
Dopiero niedawno zdałam sobie sprawę, że mocno przepłacam za sklepowe
mleko ryżowe. Zabrałam się więc do pracy i przygotowałam je w domu. Po ugotowaniu, do
mleka dodałam nieco
cukru waniliowego, aby polepszyć jego smak. W zasadzie
mleko smakuje podobnie do tego sklepowego, ale moje wyszło skondensowane. Było bardzo gęste, jednak bez problemu można go rozcieńczać na bieżąco, albo dodać więcej
wody do gotowania.Składniki na 1,5l skondensowanego
mleka:100g
ryżu*1,5l
wody3 łyżki
cukru waniliowego*Ja użyłam brązowego, ale możecie użyć jakiejkolwiek innej odmiany.Do garnka wsypujemy
ryż,
cukier i wlewamy
wodę. Gotujemy go przez 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Po ugotowaniu całość blendujemy na gładkie, gęste
mleko. Przelewamy je przez sitko wyłożone gazą.Resztki
ryżu pozostałe na gazie możemy wykorzystać do placuszków czy
ciastek.
Mleko przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez tydzień.Smacznego:)