ßßß Cookit - przepis na Bułeczki ryżowe z owocami

Bułeczki ryżowe z owocami

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na obiecane tydzień temu bułeczki z kremem agrestowym i frużeliną malinową. Wypiek przygotowałam z mąki ryżowej i moim zdaniem, przez nią nie przypomina on tradycyjnych drożdżówek, a raczej ciastka z owocami. Jednak nie zmienia to faktu, że są one przepyszne i mają tendencję do szybkiego znikania.;)
Zamiast frużeliny albo kremu możecie użyć również świeżych owoców, ze słoika lub z puszki.
Składniki na około 16- 18 bułek:
bułeczki:
350g mąki ryżowej
200g mąki pszennej typ 500
szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru/ ksylitolu + łyżeczka
30g drożdży
kruszonka:
50g mąki lubella 3 zboża lub innej pełnoziarnistej
30g masła, zimnego
20g cukru/ ksylitolu
+ frużelina i krem agrestowy (w obu przypadkach wystarczy połowa porcji z podanych przepisów)
Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn- wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Mąkę ryżową i pszenną przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy resztę cukru, mleko, olej i rozczyn. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Powinno przestać się kleić do rąk i być miękkie.
Odstawiamy je do podwojenia objętości. Dla mojego ciasta wystarczyła godzina, ale jest to zależne od temperatury w pomieszczeniu.
Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę i odstawiamy ją do lodówki.
Gdy ciasto urośnie, wałkujemy je dość grubo, na około 2-3cm. Za pomocą szklanki wykrawamy w nim kółka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i robimy w nich zagłębienie używając kieliszka lub nakrętki. Do połowy bułeczek wkładamy krem, a do połowy frużelinę. Ich wierzch posypujemy kruszonką. Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około 45 minut.
Pieczemy je w temperaturze 180C przez około 15-20 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/07/bueczki-ryzowe-z-owocami.html