ßßß Cookit - przepis na Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jakiś czas temu moja mama kupiła kasztany jadalne. Przez długi czas leżały w spiżarce, jednak wczoraj postanowiłam je wykorzystać. Zrobiłam z nich mąkę kasztanową, która ma delikatny, ale specyficzny smak, oczywiście w pozytywnym znaczeniu tego słowa- po prostu jest pyszna.
Przepis na nią znalazłam tutaj . Przygotowanie takiej mąki w domu zajmuje trochę czasu, ale efekt jest tego wart;)
Dowolną ilość kasztanów jadalnych nacinamy nożem, aby podczas pieczenia nie wybuchały.
Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy je przez około 30 minut.
Po wyjęciu kasztanów z piekarnika czekamy, aż trochę ostygną lub będą zimne.
Następnie obieramy je ze skórek i siekamy na mniejsze części, najlepiej dosyć drobno, bo później łatwiej będzie je zmiksować.
Ponownie wstawiamy je do piekarnika i suszymy w niskiej temperaturze, najlepiej z termoobiegiem, przez kilka godzin (u mnie wystarczyły 2 , 5- 3).
Kasztany mielimy w młynku do kawy lub blenderem na mąkę.
Dlaczego warto przygotować mąkę kasztanową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kasztanów jadalnych:
są one bogate w błonnik
zawierają sporą ilość witaminy C, pierwiastki- magnez, potas i wapń
nie zawierają glutenu- mogą jeść je osoby cierpiące na celiakę
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/maka-kasztanowa.html