Wykonanie
Jakiś czas temu moja mama kupiła
kasztany jadalne. Przez długi czas leżały w spiżarce, jednak wczoraj postanowiłam je wykorzystać. Zrobiłam z nich
mąkę kasztanową, która ma delikatny, ale specyficzny smak, oczywiście w pozytywnym znaczeniu tego słowa- po prostu jest pyszna.Przepis na nią znalazłam tutaj . Przygotowanie takiej
mąki w domu zajmuje trochę czasu, ale efekt jest tego wart;)Dowolną ilość
kasztanów jadalnych nacinamy nożem, aby podczas pieczenia nie wybuchały.Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy je przez około 30 minut.Po wyjęciu
kasztanów z piekarnika czekamy, aż trochę ostygną lub będą zimne.Następnie obieramy je ze skórek i siekamy na mniejsze części, najlepiej dosyć drobno, bo później łatwiej będzie je zmiksować.Ponownie wstawiamy je do piekarnika i suszymy w niskiej temperaturze, najlepiej z termoobiegiem, przez kilka godzin (u mnie wystarczyły 2 , 5- 3).
Kasztany mielimy w młynku do
kawy lub blenderem na
mąkę.Dlaczego warto przygotować
mąkę kasztanową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach
kasztanów jadalnych:są one bogate w błonnikzawierają sporą ilość witaminy C, pierwiastki- magnez, potas i wapńnie zawierają glutenu- mogą jeść je osoby cierpiące na celiakę