Wykonanie
Właściwie to
kawa czekoladowa, bo mocno odbiega od klasycznego
cappuccino... A może już
czekolada kawowa??;) Ja przygotowałam wersję z
gorzką czekoladą, ale myślę, że można zastąpić ją
mleczną, chociaż wtedy uzyskamy zupełnie inny efekt końcowy.Idealna
kawa na chłodniejsze jesienne poranki i popołudnia! Do przygotowania będzie potrzebna jakaś pusta butelka - może być np. po
mleku albo słoik.Będzie też potrzebna
kawa - ja nie przepadam za rozpuszczalną, stary, dobry ekspres mi się popsuł (jak ja za nim tęsknię!! pan z serwisu przedstawił takie wizje, że trochę jeszcze postoi zepsuty:( ), kawiarka zaginęła w tajemniczych okolicznościach, przygotowałam więc zwykłą "fusiastą" i zlałam bez fusów.Z podanej ilości składników wychodzą dwie filiżanki lub jedna większa porcja - ja oczywiście wychlałam wszystko sama ;)Składniki:- 200 - 250 ml mocnej
kawy- 100 ml
mleka- 4 kostki
gorzkiej czekolady-
cukier do smaku (u mnie dwie łyżeczki)-
cynamon do posypania (można pominąć)Przygotowanie:1. Przygotowujemy
kawę.2.
Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy
czekoladę i podgrzewamy, żeby się rozpuściła. Ma być gorące, ale nie dopuszczamy, żeby zawrzało.3. Przelewamy do butelki lub słoika. Dolewamy
kawę, dosypujemy
cukier. Zakręcamy i mocno mieszamy, żeby powstała pianka (która u mnie na zdjęciach już opadła ;D).4. Na koniec wlewamy do filiżanek i posypujemy
cynamonem.A teraz delektujemy się zapachem
kawy,
czekolady i
cynamonu... Smacznego :)