Wykonanie
Frużelina z
czereśni i
rabarbaru to świetny dodatek do ciast, naleśników, gofrów itp.
Czereśnie jako nietrwały
owoc, w żelu są bardzo smaczne a dodatek
rabarbaru świetnie uzupełnia ich smak. Dzisiaj przygotowałam wersję do słoiczków.
SKŁADNIKI :1 kg ciemnych
czereśni30 dkg
rabarbaru10 łyżek
cukru1 łyżka
żelatyny z proszku1 łyżka
mąki ziemniaczanej, rozmieszana w 3 łyżkach
wodyPRZYGOTOWANIE :
Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody, rozpuszczamy.
Czereśnie drylujemy,
rabarbar (łodygi ) kroimy na małe kawałki.
Owoce zasypujemy
cukrem, odstawiamy na 30 minut aż puszczą sok.
Owoce z
sokiem zagotowujemy, gotujemy około 5 minut, zakręcamy gaz i wlewamy rozpuszczona
żelatynę, mieszamy. Kiedy frużelina przestygnie wlewamy
mąkę, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i gorącą masę nalewamy do małych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem, aż wystygną.Frużelina powinna miec konsystencję żelu i jest gotowa do spożycia od zaraz.