ßßß Cookit - przepis na KOMPOT Z JAGODY,RABARBARU I TRUSKAWEK

KOMPOT Z JAGODY,RABARBARU I TRUSKAWEK

nazwa

Wykonanie

Jagoda kamczacka jak co roku już owocuje,pora je zebrać zanim całkiem oblecą owoce .Smaczne duże jagody idealnie nadają się na kompot,do deserów,ciast,suszenia i mrożenia.
Ogromną zaletą jagody jest obok dużych wartości odżywczych fakt,że są to jedne z najwcześniej dojrzewających u nas w naturalnych warunkach owoców.Posiadam jeden krzak a owoców zbieram około 6 kg.
SKŁADNIKI:
0,5 kg jagód
0,5 kg truskawek
0,5 kg rabarbaru
cukier
woda
PRZYGOTOWANIE :
Owoce płuczemy na sitku pod bieżącą wodą,rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy wszystko do wysokiego garnka.Wlewamy około 4-5 litrów wody i zagotowujemy.Gotujemy kompot około 10 minut.Zostawiamy do przestygnięcia,następnie słodzimy.Owoce możemy przecedzić(według naszego uznania) ale ja wolę kompot z owocami.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/06/kompot-z-jagodyrabarbaru-i-truskawek.html