ßßß Cookit - przepis na Śledzie ze śliwkami i morelami w sosie pomidorowym

Śledzie ze śliwkami i morelami w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Ale ten czas leci. Prawie jak wczoraj wspominam Święta Bożego Narodzenia, a dziś już Ostatki. Ostatni dzień karnawału, czyli wtorek przed Środą Popielcową. W Polsce nazywamy go śledzikiem. By tradycji stała się zadość przedstawiam Wam pomysł na pyszne śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem śliwek i moreli. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg śledzi typu matias
- 3 cebule
- 5 suszonych śliwek
- 5 suszonych moreli
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- ok 0,5 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przynajmniej 2 godziny (najlepiej przez noc), by nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a owoce w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Pod koniec dodajemy suszone owoce i wszystko chwilkę dusimy. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy. Sos odstawiamy do wystygnięcia.
Śledzie kroimy w paski i mieszamy z zimnym sosem. Przekładamy je do słoiczków i chłodzimy w lodówce. Powinny się dobrze przegryźć. Nam najlepiej smakują po kilku dniach. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2014/03/sledzie-ze-sliwkami-i-morelami-w-sosie.html