Ale ten czas leci. Prawie jak wczoraj wspominam Święta Bożego Narodzenia, a dziś już Ostatki. Ostatni dzień karnawału, czyli wtorek przed Środą Popielcową. W Polsce nazywamy go śledzikiem. By tradycji stała się zadość przedstawiam Wam pomysł na pyszne śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem śliwek i moreli. Zapraszam!SKŁADNIKI:- 0,5 kg śledzi typu matias- 3 cebule- 5 suszonych śliwek- 5 suszonych moreli- 4 łyżki koncentratu pomidorowego- 3 liście laurowe- 4 ziela angielskie- ok 0,5 szklanki olejuPRZYGOTOWANIE:Śledzie moczymy w zimnej wodzie przynajmniej 2 godziny (najlepiej przez noc), by nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a owoce w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Pod koniec dodajemy suszone owoce i wszystko chwilkę dusimy. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy. Sos odstawiamy do wystygnięcia.Śledzie kroimy w paski i mieszamy z zimnym sosem. Przekładamy je do słoiczków i chłodzimy w lodówce. Powinny się dobrze przegryźć. Nam najlepiej smakują po kilku dniach. Smacznego!