ßßß Cookit - przepis na Świąteczne makówki

Świąteczne makówki

nazwa

Wykonanie

W moim rodzinnym domu makówki są nieodzownym elementem Świąt. Moja mama oczywiście robi najlepsze na świecie, dlatego wczoraj byłam u niej na kilku lekcjach. Przepraszam za jakość zdjęć ale do wieczora makówek nie mogę dotknąć, więc mogłam je sfotografować tylko w misce.
Korzystając z okazji pragnę Wam życzyć zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze!
SKŁADNIKI: (na dużą miskę)
- 40 dag mielonego maku
- duża chałka
- 0,5 kostki masła
- ok. 1,5 l mleka
- cukier waniliowy
- cukier
- miód
- olejek migdałowy
- bakalie: mielone orzechy i migdały, kokos, rodzynki, lub inne
Polecam bakalie firmy Marsyl - świeże i rewelacyjne w smaku
PRZYGOTOWANIE:
Litr mleka zagotowujemy z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i miodem - słodzimy wg. uznania i dodajemy olejek migdałowy. Dodajemy mak i gotujemy aż zmięknie. W drugim garnku zagotowujemy pozostałe mleko, które też słodzimy, można też dodać cukier waniliowy. Chałkę kroimy na kromki. W dużej misce układamy warstwami:
1. Chałka
2. Mleko
3. Masa makowa
4. Bakalie wg uznania
I znów od nowa chałka, mleko, mak, bakalie, aż do samej góry miski. Wierzch dekorujemy bakaliami. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/12/swiateczne-makowki.html