ßßß
Składniki:5 kg truskawekcukierSposób wykonania:1. Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do kosza sokownika.2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku.3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka. Pulpę owocową zachowujemy na dżem.4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 75 dag cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek.5. Jeśli przelewamy sok do słoiczków, to wystarczy je nakryć np. ręcznikiem, by wieczka złapały. Jeśli zaś wlewamy sok do butelek (takich jak moje) to należy chwilkę pasteryzować, by mieć pewność, że te małe wieczka złapią.6. Z podanych porcji zrobiłam 12 buteleczek soku (po 300 ml).Przed podaniem sok rozcieńczamy z wodą. Smacznego :)