Wykonanie
Tłuszcze odgrywają znacznie większą rolę w naszym zdrowiu, niż by się mogło wydawać. Niestety większość osób (zwłaszcza odchudzających się) traktuje je całkowicie po macoszemu, nie zdając sobie przy tym sprawy, jak duży błąd popełniają. Ale zacznijmy od początku, czyli od podstawowego podziału. Tłuszcze dzielimy na nasycone i nienasycone, przy czym te drugie są nam zdecydowanie bardziej potrzebne. Dzielimy je na jedno- i wielonienasycone, i to właśnie tymi WIELOnienasyconymi się dziś zajmę. Konkretnie skupię się na popularnych kwasach tłuszczowych omega-3 i omega-6.Co nam dają omega-3 i omega-6?Omega-3Omega-6Obniżają stężenie trójglicerydów, normalizują ciśnienie
krwi, działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, hamują rozwój choroby niedokrwiennej
serca i miażdzycy, wspomagają koncentracjęWspomagają leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, otyłości i cukrzycy, odpowiadają za prawidłowe nawilżenie skóryDzienne zapotrzebowanie na omega-3Zapotrzebowanie nie jest szczegółowo ustalone, przyjmuje się że waha się ono
między 0,1 do 1,6 g na dzień.Aby dostarczyć 1,6 g omega-3 trzeba zjeść np. 1 łyżkę
siemienia lnianego czy 2,4 łyżki
orzechów włoskich.ProduktIlość zawierająca 1 , 6 g kwasów omega-3
Olej z
siemienia lnianego0 , 2 łyżki
Siemię lniane niemielone1 łyżka
Olej z nasion konopi0 , 7 łyżki
Olej z
orzechów włoskich1 , 1 łyżki
Orzechy włoskie2 , 4 łyżki
Olej rzepakowy1 , 25 łyżkiZiarno soi1 , 6 szklanki
Olej rzepakowy i lniany zamiast
oliwy (do sałatek)Wiele osób uważa
oliwę za najzdrowszy
olej, niedoceniając przy tym naszego rodzimego
oleju rzepakowego (zaznaczam, że
mowa o
oleju nierafinowanym, tłoczonym na zimno). Tylko taki zachowuje walory zdrowotne, zwykły kujawski za kilka zł nieszczególnie się sprawdzi. To właśnie
olej rzepakowy jest dobrym źródłem omega-3, a nie
oliwa z oliwek jak się powszechnie sądzi. Ma także znacznie bardziej pożądany stosunek omega-6 do omega-3. Jeszcze lepiej sprawdzi się
olej lniany, który ma aż 50
razy więcej omega-3 niż
oliwa z oliwek (spójrzcie na tabelę poniżej)! Zupełnie niepotrzebnie traktujemy więc
oliwę z oliwek jako tłuszcz niezastąpiony, stanowiący źródło zdrowia.
OlejZawartość % omega-6Zawartość % omega-3Stosunek omega-6 do omega-3Lniany16510 , 31:1Rzepakowy20102:1
Sojowy4194 , 6:1
Oliwa z oliwek919:1Niezwykle istotne proporcjeKwasy tłuszczowe omega-6 są zdrowe ale pod warunkiem, że nie spożywamy ich w nadmiarze . W przeciwnym wypadku dochodzi do zaburzeń równowagi immunologicznej organizmu i stanów zapalnych.Proporcje są tutaj kluczem do sukcesu. Sugeruje się, że powinny wynosić 3:1 - czyli 3 porcje omega-6 na 1 porcję omega-3 . Najlepiej jednak, żeby było to 2:1 lub nawet 1:1.Co to oznacza w praktyce? Oczywiście najlepiej byłoby stosować dokładne przeliczenia, ale w uproszczeniu możemy przyjąć że na 3 łyżki
sezamu (omega-6) stosujemy łyżkę
siemienia lnianego (omega-3) (ale nie w jednym posiłku z nasyconymi, ponieważ zdominują działanie nienasyconych). Wydaje się to trochę skomplikowane, ale w rzeczywistości jest bardzo proste. Staramy się po prostu nie doprowadzić do ZBYT DUŻEJ przewagi omega-6 (co jest niestety zjawiskiem dość częstym).Produkty bogate w omega-6(staramy się jeść MAKSYMALNIE 3
razy więcej niż źródeł omega-3)Produkty bogate w omega-3
Sezam, tahini,
nasiona słonecznika,
pestki dyni,
soja,
olej sojowy,
zarodki pszenne,
tofu,
olej słonecznikowy,
olej z pestek
winogron,
olej z
orzechów włoskich,
olej rzepakowyOlej lniany,
siemię lniane, tłuste
ryby (
łosoś wolno żyjący,
śledź,
makrela,
tuńczyk),
glony, fitoplankton morski, nasiona chiaO czym należy pamiętać, gdy nasza dieta jest bogata w omega-3?Duże spożycie wyżej wymienionych kwasów zmniejsza naturalne mechanizmy antyoksydacyjne organizmu, przez co jesteśmy bardziej podatni na szkodliwe działanie wolnych rodników. Stąd też musimy włączyć do diety składnik, który te procesy unormuje. Najlepiej, aby była to witamina E, którą znajdziecie w następujących źródłach:
mangoawokadoszpinakgranatbotwinaliście
rzepydyniajarmużkomosa ryżowaInformacje praktyczneOmawiane dziś wielonienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo wrażliwe na światło, powietrze i temperaturę. Dlatego jeśli kupujemy
siemię lniane, to koniecznie w całości! Nigdy zmielone. Mielimy dopiero bezpośrednio przed jedzeniem, na wolnych obrotach, żeby nie podgrzać za bardzo ziarenek (mielić musimy, w przeciwnym wypadku ziarenka przejdą przez układ pokarmowy w całości, razem ze zdrowymi kwasami). Nie zalewamy wrzątkiem ani nie gotujemy.Jeśli chodzi o
oleje, to kupujemy nierafinowane, tłoczone na zimno, w ciemnych butelkach i trzymamy w lodówce. Stosujemy na zimno, do polania sałatek czy innych potraw. Stąd też nigdy nie warto kupować
oleju lnianego na targu, wystawionego na działanie promieni
słonecznych. Kupujemy małe butelki i po otwarciu zużywamy szybko, nie trzymamy miesiącami.Co ważne, staramy się żeby większość zapotrzebowania na wielonienasycone kwasy tłuszczowe pokrywały nasiona, pestki,
orzechy i
ryby (są bardziej wartościowe),
oleje stosujemy rzadziej.PodsumowującWarto dbać o obecność zarówno omega-6, jak i omega-3 w diecie, przy czym ich stosunek powinien się wahać
między 3:1 a 1:1 . Zbyt duża ilość omega-6 jest szkodliwa. Przykładowo na każde 3 porcje
sezamu jemy minimum 1 porcję
siemienia lnianego.Ze źródłami tych kwasów obchodzimy się delikatnie, nie smażymy, nie wystawiamy na słońce. Słowem nie niszczymy ich.Jeśli w diecie mamy dużo pestek
słonecznika,
sezamu czy pestek dyni, musimy zadbać o dobre źródła omega-3, dla równowagi.Dbamy o obecność antyoksydantów, aby nie dopuścić do powstawania wolnych rodników
Oliwa z oliwek nie jest tak idealna, jak się wydaje. Znacznie więcej omega-3 (i w lepszej proporcji do omega-6) zawiera
olej lniany czy rzepakowy