Wykonanie
Mało kto wyobraża sobie kanapkę bez
masła czy
margaryny. No właśnie –
masło czy margaryna? Czym smarować, żeby było zdrowiej? To chyba jedno z najczęściej zadawanych pytań z dziedziny żywienia i jednocześnie jeden z większych przedmiotów sporów. Odpowiedź na to pytanie nie jest niestety prosta i jednoznaczna. Postaram się opisać pokrótce zarówno zalety, jak i wady tych smarowideł. Dziś na tapecie
masło, zapraszam do lektury.Zalety
masła:duża zawartość łatwo przyswajalnych witamin A i Dwysoka strawnośćprodukt naturalnymożemy je sami przygotować w domuWady:Wysoka kaloryczność, zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconychSłaba smarownośćJak kupować masło?Powinno być twarde jak kość, jeśli jest zbyt miękkie ma dodatek
tłuszczu roślinnego„Masło roślinne” – to po prostu jeden z typów
MARGARYNY,
masło to
tłuszcz ZWIERZĘCY, więc nie może być wytwarzane z produktów roślinnych.
Masło śmietankowe powinno zawierać w swoim składzie co najmniej 73,5% tłuszczu, w tym ok. 44 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 23 g jednonienasyconych i 2 g wielonienasyconych oraz tłuszcze trans – najlepiej nie więcej, niż kilka %. Natomiast
masło extra powinno zawierać co najmniej 82% tłuszczu.
Masło extra ma dużo niższą zawartość laktozy niż
masło śmietankowe, polecane osobom mającym problem z tolerancją laktozy.
Masło osełka – wielu osobom kojarzy się w wyrobem wysokiej jakości i babciną kuchnią. Nic bardziej mylnego. Nazwa nawiązuje nie tyle do składu, co do kształtu. W wielu produktach tego typu znajduje się dodatek taniego
oleju i mnóstwo chemii, nie dajmy się oszukać.
Miksy roślinne – często udają
masło, ich produkcja jest tania, ze względu na stosowanie tanich
olejów najgorszej jakości. Raczej unikajmy tego typu produktów, ponieważ często (choć nie zawsze) zawierają utwardzone
tłuszcze roślinne (trans), które są szkodliwe. Spożywane regularnie mogą być przyczyną m.in. miażdżycy, nowotworów, cukrzycy. Do tzw.
miksów dodaje się także regulatory kwasowości, emulgatory, aromaty, barwniki, konserwanty.Uwaga na mylące nazwy typu „masełko”, „masło smarowne” , „tradycyjne”, extra maślany”, „pyszne śmietankowe”– najczęściej z
masłem mają one niewiele wspólnego, choć nazwa sugeruje coś innego. Nie dajmy się zwieść rysunkowi krowy czy
mleka na opakowaniu. Na produkcie powinno być wyraźnie napisane MASŁO.Dla kogo masło? dla dzieci do lat 7, dla kobiet w ciąży i karmiących, dla osób stosujących dietę łatwostrawną – oczywiście w umiarkowanych ilościachNie jest zalecane osobom mających problem z wysokim poziomem cholesterolu, triglicerydów, z chorobami układu krążenia.Ważne informacje:
masło należy przechowywać w lodówce, w przeciwnym wypadku jełczeje i powstają szkodliwe substancjenie smażymy na
maśle (oprócz klarowanego), ponieważ powstają trujące związki. Wyjątkiem jest jajecznica, ze względu na krótki czas smażenia.
masło powinno być białe, żółte zabarwienie świadczy o dodatku karotenu lub
tłuszczu roślinnegoTo tyle, jeśli chodzi o samo
masło, niedługo pojawi się wpis dotyczący
margaryny oraz krótkie porównanie i podsumowanie.