ßßß Cookit - przepis na Domowy budyń waniliowy (wegański)

Domowy budyń waniliowy (wegański)

nazwa

Wykonanie

Alternatywa dla budyniu z proszku - wcale nie nie robi się go dłużej i wiemy co jest w środku!
Składniki (2 porcje):
500 ml mleka sojowego
2 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej, ja mało słodzę)
2-4 łyżki mąki (ziemniaczana lub ziemniaczana + pszenna)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Większość mleka (300 - 400 ml) zagotować razem z cukrem i ekstraktem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z mąką, powoli dodać do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia, trwa to dosłownie 1-2 minuty.
Jeśli użyjemy 4 łyżek mąki, otrzymamy bardzo gęsty budyń, który po pobycie w lodówce i wyłożeniu na talerz wygląda tak:
Nie jest to oczywiście propozycja podania :D
Trwał wyścig z czasem i światłem, a chciałam pokazać jego konsystencję. Jeśli wolimy rzadsze budynie, dodajemy 2 łyżki mąki.
Koszt: zależy głównie od użytego mleka sojowego - ja użyłam biedronkowego - ok. 1,5 zł / porcja.
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/01/domowy-budyn-waniliowy-weganski.html