Wykonanie
Rozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą
konfiturą. Nie zrobiłam zbyt wiele słoiczków z
konfiturą więc nie mam pewności, czy wystarczy ich do zimy. Po zrobieniu pierwszej partii
konfitury z
truskawek w wyniku ,,próbowania" zapasy uszczupliły się o połowę. Następne słoiczki z
konfiturami przezornie zaniosłam do piwnicy.Warto włożyć troszkę wysiłku w przygotowanie domowych
konfitur, bo są zdecydowanie smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Jak dotąd nie udało mi się kupić
konfitury, która pachnie i smakuje jak ta przygotowana w domu.W przepisie podaję proporcje dla niezbyt dużych ilości
owoców, bo zazwyczaj smażę
konfitury w niewielkich ilości
owoców, które nie zostały zjedzone.
Składniki:400 g
czerwonej porzeczki600 g
truskawek7 łyżek
cukruPrzygotowanie:
Porzeczki umyć, osuszyć na sicie, a następnie oddzielić
owoce od szypułek.Przełożyć
porzeczki do garnka z grubym dnem, zasypać połową
cukru i lekko ugnieść. Po ok. 20 minutach, gdy
porzeczki puszczą sok, ustawić garnek na niewielkim ogniu.Gotować
porzeczki ok. 25 minut (od zagotowania) na bardzo wolnym ogniu.Następnie przetrzeć
porzeczki przez gęste sito, uzyskując gęsty przecier.Do dalszej obróbki używamy tylko przecieru z
porzeczek.Przecier przełożyć do garnka z grubym dnem i zagotować.Do gorącego przecieru dodać umyte, odszypułkowane i pokrojone
truskawki.Dodać również pozostałą część
cukru.Gotować
konfiturę przez ok. 1/2 godziny, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Gorącą
konfiturę przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, dokładnie zakręcić, obrócić słoiki do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.Słoiki z
konfiturą przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.Smacznego