ßßß
Składniki (na 6 szt.):3 banany200 g mlecznej czekolady (lub deserowej, gorzkiej bądź białej - jak kto woli)1-2 łyżki olejudo posypania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kolorowa posypkaDodatkowo:6 patyczków do lodówPrzygotowanie:1. Banany obrać i przekroić na pół, w każdy kawałek wbić patyczek. Przełożyć do pudełeczka i schować do zamrażalnika na ok. 1-1,5 godz.
2. Kiedy banany są już zmrożone (ale nie zamrożone na kamień) można przystąpić do przygotowania polewy: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać 1-2 łyżki oleju, aby była bardziej płynna. Przygotować w oddzielnych miseczkach posypki.3. Wyjmować pojedynczo banany z zamrażalnika, szybko zanurzać je w płynnej czekoladzie i poobracać, aby nadmiar czekolady spłynął. Bardzo ważna jest szybkość, ponieważ czekolada w zetknięciu z zimnym bananem szybko twardnieje.
5. Tak przygotowane banany można od razu jeść, bądź przechowywać w zamrażalniku (w szczelnym pojemniku lub torebce strunowej).Pół godziny przed podaniem banany wyjąć z zamrażalnika, aby w środku nie były zbyt twarde.