ßßß
Przepis pochodzi z książki "Makarony" Drouet&Viel200 g sardynek w oleju1 główka czosnku1 pęczek świeżej bazylii50 g orzeszków piniowych100 ml oliwy z oliweksól i świeżo zmielony pieprzdowolny makaron, u mnie wstążki od Makaronów PolskichPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 40 minut.Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia.Wyciskamy upieczony miąższ z czosnku (naciskając na ząbki czosnku), wkładamy go do miski miksera lub blendera. Dodajemy bazylię, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek i odsączone sardynki. Całość miksujemy/blendujemy.Na patelnię przekładamy ugotowany makaron i przygotowane przez nas pesto. Podgrzewamy przez 5 minut na średnim ogniu i podajemy od razu po podgrzaniu. Smacznego:)