ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kochani, zanim przejdę do przepisu, życzę Wam udanej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku! :*
Wracając do gruszek. Uwielbiam takie zdrowe i aromatyczne przekąski. Pieczone gruszki to zdecydowanie danie, które w naszej kuchni będzie się pojawiać często. Smakowały nawet mojemu trzyletniemu dziecku (ciągle powtarzał, że chce jeszcze jedną i nawet M. musiał mu oddać swoją:)
Potrzebujemy:
gruszki
miód (1 łyżeczka miodu na jedną gruszkę)
szczypta cynamonu
zmielone orzechy włoskie
ulubiona konfitura (po jednej łyżeczce na jedną połówkę gruszki)
sok z cytryny
Gruszki myjemy, przekrawamy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda i przekładamy tak przygotowane gruszki do naczynia żaroodpornego. Do środka każdej połówki gruszki wkładamy 1/2 łyżeczki miodu, szczyptę cynamonu, szczyptę zmielonych orzechów i skraplamy niewielką ilością soku z cytryny.
Wstawiamy naczynie żaroodporne (bez pokrywki) do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni na około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika do środka gruszki wkładamy łyżeczkę ulubionej konfitury. Można jeść na ciepło lub na zimno. Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/12/pieczone-gruszki-z-miodem-orzechami-i.html