Wykonanie
Kochani, zanim przejdę do przepisu, życzę Wam udanej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku! :*Wracając do
gruszek. Uwielbiam takie zdrowe i aromatyczne przekąski. Pieczone
gruszki to zdecydowanie danie, które w naszej kuchni będzie się pojawiać często. Smakowały nawet mojemu trzyletniemu dziecku (ciągle powtarzał, że chce jeszcze jedną i nawet M. musiał mu oddać swoją:)
Potrzebujemy:
gruszkimiód (1 łyżeczka
miodu na jedną
gruszkę)szczypta
cynamonuzmielone
orzechy włoskieulubiona
konfitura (po jednej łyżeczce na jedną połówkę
gruszki)
sok z cytrynyGruszki myjemy, przekrawamy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda i przekładamy tak przygotowane
gruszki do naczynia żaroodpornego. Do środka każdej połówki
gruszki wkładamy 1/2 łyżeczki
miodu, szczyptę
cynamonu, szczyptę zmielonych
orzechów i skraplamy niewielką ilością
soku z cytryny.Wstawiamy naczynie żaroodporne (bez pokrywki) do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni na około 15 minut.Po wyjęciu z piekarnika do środka
gruszki wkładamy łyżeczkę ulubionej
konfitury. Można jeść na ciepło lub na zimno. Smacznego:)