Wykonanie

Jesień trwa już w najlepsze dlatego właśnie, chcemy wyjść Wam na przeciw z nowym przepisem który na pewno umili chłodniejsze wieczory. Dzięki połączeniu
cynamonu,
orzechów włoski oraz
jabłka, otrzymujemy alternatywny zamiennik dla bardziej pracochłonnej szarlotki.Składniki na 4 osoby:4 duże
jabłka100 g
cukru100 g
orzechów włoskich2 łyżeczki
cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka dokładnie myjemy. Odcinamy górną część tak aby powstały "czapeczki".
Owoce drążymy pozbywając się przy tym gniazd nasiennych.
Jabłkowy miąższ kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy do osobnej miseczki.
Cukier mieszamy z
cynamonem i
orzechami, dodajemy do wcześniej przygotowanego miąższu.

Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy
jabłka.

Nakładamy "czapeczki", a następnie układamy
jabłka w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C, przez 20-25 minut lub gdy skórka zacznie pękać. Smacznego!
Śledź nas na: