Wykonanie
Jak to zwykle bywa, o wszystkim dowiaduję się ostatni. To, że dziś jest Tłusty Czwartek zauważyłem dopiero po wizycie w osiedlowym sklepie. Zamiast pączków kupiłem jednak
mąkę,
olej,
masło,
cukier,
cukier puder i kilka innych niezbędnych rzeczy do wyrobu domowych smakołyków. Pieczenie czas zacząć! Tylko co wybrać z tych wszystkich smakołyków?
linki do przepisów jak zwykle w obrazkach - obrazki pochodzą z blogów z danym przepisem;Pączki
FaworkiOponkiI na koniec wikipedycznie, krótko o tym skąd wziął się Tłusty Czwartek:Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako
zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzieńkarnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych (pokutnych), jako przygotowanie do Świąt Wielkiejnocy powinni zachowywać jako wyraz umartwienia wstrzemięźliwość.Najpopularniejsze potrawy to pączki i
faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi
słoniną,
boczkiem i
mięsem, które suto zapijano
wódką.Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła –
mówi staropolskie przysłowie. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.