Wykonanie
Kawy wcale nie
pija się w Turcji tak często, zazwyczaj podaje się ją podczas wizyty gości. Smak
napoju zależy od gatunku i przygotowania, najlepsza
kawa jaką zdarzyło mi się pić w Turcji pochodziła z Cypru - nigdy wcześniej, ani nigdy później nie spotkałam się z ziarnami takiej jakości. Teoretycznie każdą
kawę możemy przyrządzić na sposób turecki(oczywiście nie rozpuszczalną). Mimo wszystko zachęcam do kupowania oryginalnych, sprowadzanych z Turcji ziaren- mamy wtedy pewność,że smak
napoju zachwyci każdego. Tradycyjnie przygotowuje się go w rondelku zwanym cezve (dżezwe), jeżeli nie posiadacie takiego nie martwcie się - wystarczy garnek z podwójnym dnem. Koniecznie posłódźcie
kawę,
cukier wydobędzie głębię jej smaku, a do tego sprawi, że nie będziecie senni (
kawa bez cukru nie pobudza! jak
mówi koleżanka A., a ona zna się na rzeczy). Ciekawostką na temat tej
kawy jest panujący w Turcji zwyczaj, a mianowicie kiedy rodzina chłopaka proszącego o rękę dziewczyny przychodzi z wizytą, przyszła narzeczona musi podać im
kawę po turecku. Uważa się, że im większa pianka tym lepsza dziewczyna. Będąc w Turcji słyszałam mnóstwo teorii na temat tego, skąd tą piankę wziąć. Podaję wam jedną z nich :)Składniki na 1 filiżankę
espresso:3/4 łyżeczki
kawy1 łyżeczka
cukruwody tyle, ile się zmieści w filiżanceUmieszczamy wszystko w naszym cezve lub garnku i gotujemy na wolnym ogniu, kiedy zobaczymy na powierzchni piankę - zbieramy ją do filiżanki. W momencie kiedy
kawa się zagotuje, podnosimy ją z palnika i mieszamy. Czynność powtarzamy jeszcze 2
razy. Gotowy
napój wlewamy do filiżanki po ściankach, jeżeli chcemy
mieć ładną piankę.