Wykonanie

Nadszedł ten czas w którym robimy
buraczki które lubi cała rodzina.Praca nad nimi nie należy do najczystszych ale warto.Nie za ostre nie za kwaśne tez nie mdłe tak więc perfekcyjne.5 kg
buraków6
cebula9 ząbków
czosnku10
goździkówZalewa:3 szklanki
wody1,5 szklanki
octu spirytusowego1,5 szklanki
cukru1 łyżka
pieprzuBuraki gotujemy lub pieczemy w piekarniku ze skórką.Gotując potrwa to jakieś 50 minut w zależności od wielkości
buraków. Ja miałam spore sztuki.Uważamy aby nie ugotować ich za mocno żeby nie zrobiła się papka po pasteryzacji.Najlepiej sprawdzić to przy pomocy patyczka drewnianego jeśli będzie lekko twardy w środku znaczy ze gotowy,wyciągamy.Gdy wybieramy piekarnik wtedy ustawiamy temperaturę 190 stopni,każdego
buraka osobno owijamy folią aluminiowa i pieczemy od 1-1,5.
Cebulę pokroić w drobną kostkę
czosnek w plasterki.Ugotowane
buraki obieramy ze skóry i trzemy na grubych oczkach tarki.
Buraki mieszamy z
cebula,
czosnkiem i
goździkami.Przekładamy
buraczki do 3/4 wysokości słoika.Składniki zalewy łączymy ze sobą w garnku i gotujemy.Zalewamy zalewą i pasteryzujemy. Gotując albo 25 minut od momentu wrzenia
wody albo w piekarniku temp.190 stopni 15 minut.