ßßß
Genialny, dziecinnie prosty sposób na zrobienie ekstraktu z cytrusów.Źródło: Moje Wypieki .Składniki na 1 ekstrakt (200 ml):skórka z 1 owocu pomarańczy (lub 2 cytryn/limonek)100 ml wódki100 ml wodysłoik lub buteleczkaOwoce wyszorować i wyparzyć. Za pomocą obieraczki do ziemniaków zdjąć skórkę (bez białej gorzkiej warstwy). Pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do słoiczka. Zalać wódką, uzupełnić wodą, słoik zakręcić. Wymieszać i schować w chłodne, ciemne miejsce (ale nie do lodówki). Od czasu do czasu wstrząsnąć.Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale po dwóch miesiącach uzyskuje pełny aromat. Ekstrakt można przechowywać przez rok, po tym czasie wskazane jest zrobienie nowego.Uwaga: nie należy dodawać ekstraktu do gorących płynów, ponieważ alkohol wyparuje razem z częścią aromatu z cytrusów.Życzę aromatycznych wypieków!
Udział w akcjach kulinarnych: