ßßß Cookit - przepis na Ekstrakt cytrynowy i pomarańczowy

Ekstrakt cytrynowy i pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Genialny, dziecinnie prosty sposób na zrobienie ekstraktu z cytrusów.
Źródło: Moje Wypieki .
Składniki na 1 ekstrakt (200 ml):
skórka z 1 owocu pomarańczy (lub 2 cytryn/limonek)
100 ml wódki
100 ml wody
słoik lub buteleczka
Owoce wyszorować i wyparzyć. Za pomocą obieraczki do ziemniaków zdjąć skórkę (bez białej gorzkiej warstwy). Pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do słoiczka. Zalać wódką, uzupełnić wodą, słoik zakręcić. Wymieszać i schować w chłodne, ciemne miejsce (ale nie do lodówki). Od czasu do czasu wstrząsnąć.
Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale po dwóch miesiącach uzyskuje pełny aromat. Ekstrakt można przechowywać przez rok, po tym czasie wskazane jest zrobienie nowego.
Uwaga: nie należy dodawać ekstraktu do gorących płynów, ponieważ alkohol wyparuje razem z częścią aromatu z cytrusów.
Życzę aromatycznych wypieków!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/01/ekstrakt-cytrynowy-i-pomaranczowy.html