Wykonanie

Fajna przekąska na słodko i pikantnie, a w dodatku mało kaloryczna.Źródło: Kwestia Smaku .Składniki na 2 porcje:ok. 250 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę2 łyżki
miodu2 łyżeczki
soku z cytryny1/2 łyżeczki startego korzenia
imbiru3 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni
orzechów włoskichrozgnieciony w moździerzu różowy
pieprzświeża
mięta, do dekoracjiKawałki dyni wrzucić do garnka i dusić w niewielkiej ilości
wody do miękkości. Dodać
miód,
sok z cytryny oraz starty
imbir i chwilę podgrzewać.
Dynię rozłożyć do miseczek.
Syrop można zredukować, gotując go chwilę na średnim ogniu. Polać
dynię, posypać uprażonymi
orzechami, na koniec oprószyć różowym
pieprzem. Udekorować listkami świeżej
mięty.Życzę smacznego!

