Wykonanie
200 g świeżych
truskawek, odszypułkowanych70 g
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1
żółtko3/4 szklanki
mleka 3,2 %100 g
śmietany kremówkiTruskawki zmiksować z
sokiem cytrynowym oraz
mlekiem.
Żółtko utrzeć z
cukrem.
Śmietankę ubić na prawie sztywno. Dokładnie wymieszać masę
truskawkową z ubitą
śmietaną i koglem moglem.Schłodzić masę w lodówce, po czym wlać do maszynki do
lodów i uruchomić ją na 30-40 minut, aż
lody będą zwarte, ale nadal kremowe. Przełożyć je do pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić do chwili podania.
Lody można również przygotować bez maszynki do
lodów. W tym celu masę należy przelać do plastikowego pojemnika z przykrywką i schować do zamrażarki. W międzyczasie masę trzeba kilkukrotnie zmiksować (mniej więcej co pół godziny). Dzięki temu nie utworzą się kryształki
lodu, a masa będzie puszysta i kremowa.Życzę smacznego!



