Wykonanie
Lubimy pizzę. Mamy kartę stałego klienta w niejednej pizzerii a od czasu odkrycia, że jej domowe przygotowanie zajmuje mniej czasu niż oczekiwanie na dostawę, zdecydowanie zwiększyliśmy częstotliwość jej spożywania.Poniżej wariant z ulubionymi składnikami mojej Drugiej Połówki :)
Składniki:1 kostka
sera feta15 g startego
parmezanuW misce kruszymy
drożdże i zalewamy je ciepłą
wodą, dodajemy łyżeczkę
cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki
oliwy z oliwek,
mąkę i
sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości i odstawiamy na 5 - 10 minut a następnie rozkładamy go na dużą,wysmarowaną
oliwą z oliwek blachę i smarujemy
ketchupem (ilość wg upodobań). Z
tuńczyka odlewamy
wodę i wykładamy na ciasto, podobnie jak
oliwki pokrojone w grube krążki i
fetę w drobną kostkę. Całość posypać
parmezanem.Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut.