ßßß
Ciasto:3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniakostka margaryny - w temperaturze pokojowej5 żółtek3/4 szklanki cukru2 łyżki kakao2 słoiczki dyni na słodko - ja skorzystałam z przepisu na dynię z jabłkiem i galaretką brzoskwiniową zaczerpniętego z blogu W Mojej Kuchni Lubię... - klik Zamiast kwasku cytrynowego dałam sok z cytryny.Beza:5 białekszczypta soli3/4 szklanki cukru1 kisiel owocowy lub budyń śmietankowy/waniliowyDodatkowo: powidła śliwkowe, ulubiony dżem lub ulubiona konfitura, cukier puder oraz pokruszone herbatnikiWYKONANIE:Margarynę, żółtka i cukier na ciasto utrzeć mikserem. Na stół przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do nich przygotowaną masę z margaryny, żółtek i cukru. Wszystko wyrobić rękami. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wrobić 2 łyżki kakao i tę część włożyć do lodówki (wtedy będzie się lepiej ścierać na tarce), a drugą (jasną) od razu wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką czy bułką tartą blachę, o tradycyjnych wymiarach. Ciasto w blasze posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć dynię ze słoików, a na dynię rozsypać pokruszone herbatniki. Na herbatniki z kolei wykładamy ubite na sztywno białka.Piana: białka ubić ze szczyptą soli. Gdy się już lekko podbije, dodawać do niej stopniowo cukier i ubić na sztywno. Na koniec dodać kisiel lub budyń (co mamy pod ręką) i wymieszać już wszystko delikatnie łyżką, nie mikserem.Na pianę ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone w lodówce, ciemne ciasto. Całość pieczemy w 170-180 °C przez 40-45 minut. A jak się wyciągnie ciasto z pieca, jeszcze gorące, trochę posmarować go po górze masłem, które nada wypiekowi fantastyczny maślany posmak, no i posypać cukrem pudrem.Chyba nic nie pominęłam, ale dla ścisłości powtórzę kolejność poszczególnych warstw:)rozwałkowane ciasto jasne + powidła + dynia ze słoika + pokruszone herbatniki + piana z białek + starte ciemne ciastoA to kolejne etapy pieczenia:)

Smacznego!