ßßß
SKŁADNIKI:Ciasto:3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniakostka margaryny - w temperaturze pokojowej5 żółtek3/4 szklanki cukruJabłka:5-6 dużych, dorodnych i soczystych jabłek - obranych i startych na tarce o grubych oczkach, lub duży słoik jabłek, a nawet dwa słoiki - jest szarlotka, ma być dużo jabłek:)1/2 szklanki cukru1 galaretka owocowaBeza:5 białekszczypta soli3/4 szklanki cukru1 kisiel owocowy (ładnie wygląda truskawkowy albo jakiś inny czerwony:)) lub budyń śmietankowy/waniliowyDodatkowo: powidła śliwkowe, ulubiony dżem lub ulubiona konfitura, cynamon oraz cukier puderWYKONANIE:Margarynę, żółtka i cukier na ciasto utrzeć mikserem. Na stół przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do nich przygotowaną masę z margaryny, żółtek i cukru. Wszystko wyrobić rękami. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich schłodzić w lodówce (wtedy będzie się lepiej ścierać na tarce), a drugą od razu wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką czy bułką tartą blachę, o tradycyjnych wymiarach. Ciasto w blasze posmarować powidłami.Jabłka:Starte jabłka, bądź te bezpośrednio ze słoika, przesmażyć z cukrem i galaretką, do momentu, aż cukier i galaretka się rozpuszczą. Owoce od razu, jeszcze ciepłe, wyłożyć na powidła i posypać cynamonem - ja daję go dość sporo, bo uwielbiam:)Piana:Pianę ubić ze szczyptą soli. Gdy się już lekko podbije, dodawać do niej stopniowo cukier i ubić na sztywno. Na koniec dodać kisiel lub budyń (co mamy pod ręką) i wymieszać już wszystko delikatnie łyżką, nie mikserem. Pianę wyłożyć na jabłka i cynamon.Na samą górę zetrzeć drugą część ciasta - na tarce o grubych oczkach. Szarlotkę piec w 170-180 °C przez 40-45 minut. A jak się wyciągnie ciasto z pieca, jeszcze gorące, trochę posmarować go po górze masłem, które nada szarlotce fantastyczny maślany posmak, no i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!