ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka śniadaniowe owsiano-jabłkowe bez cukru, mleka, mąki i jajek

Ciasteczka śniadaniowe owsiano-jabłkowe bez cukru, mleka, mąki i jajek

nazwa

Wykonanie

zdrowe i pożywne ciasteczka dla każdego
Ciasteczka, bułeczki, zwał jak zwał. Kształtem i struktur ą bardziej ciasteczka, ale mi służyły dziś jako samodzielne śniadanie. Bez dodatku cukru, ale dzięki daktylom idealnie lekko słodkie. Mokre, pożywne nie potrzebują w zasadzie dodatków. Super smakują również z dżemem, kremem orzechowym i kokosowym.
Zainspirowałam się przepisem z książki "Naturalna kuchnia wegetariańska".
Składniki:
2 jabłka
1,5 szklanki płatków owsianych (ok. 150-170g, zmielonych na m ą kę)
0,5 szklanki wody
2 łyżki oleju nierafinowanego
ok. 70g orzechów drobno zmielonych (u mnie laskowe, migdały i pekana)
6 daktyli
1/4 szklanki żurawiny (ok. 15sztuk)
2 łyżki błonnik a j abłkowego (możn a pominąć)
'
Wykonanie:
Płatki owsiane mielimy na m ą kę. Wsypujemy do miski. Orzechy mielimy na drobno (u mnie na m ą kę, można grubiej lub po prostu poszatkować). Wsypujemy do płatków r azem z błonnikiem . Jabłka trzemy na tarce lub blendujemy, dodajemy do reszty. Daktyle i żurawinę szatkujemy i dodajemy do całości. Wlewamy olej, pół szklanki wody, w razie potrzeby nieco więcej. Mieszamy całość. Odkładamy na chwilkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formujemy z masy placuszki na blaszce, ok. 1cm. Pieczemy ok. 20minut. Najlepiej smakują lekko przestudzone.
Smacznego:)
Źródło:http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/04/ciasteczka-sniadaniowe-owsiano-jabkowe.html