Wykonanie
Koszt: ok. 15 zł / 2 os.Składniki:
piersi z kurczaka (ok. 400g)
mąka ziemniaczana (50-100g)
sos sojowywódkaSposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka oczyszczamy i w razie potrzeby kroimy na płaty grubości ok. 1cm. Następnie mieszamy w miseczce
sos sojowy z
wódką w równych proporcjach. Dodajemy stopniowo
mąkę i mieszamy do uzyskania jednorodnego, bardzo gęstego i kleistego sosu.
Piersi z kurczaka zanurzamy w sosie i odstawiamy na 5 minut w celu dokładnego obtoczenia. Kotlety smażymy na wcześniej rozgrzanej patelni na kolor złotawo brązowy. Podczas smażenia należy bardzo uważać, aby nie przypalić kotletów.Dzisiejszego wieczoru podam je z
kaszą gryczaną oraz przepyszną, choć zapomnianą,
brukselką :)