ßßß
Składniki:6 jajek2 szklanki cukru2 łyżki żelatyny1 szklanka mlekasok z 1 cytrynycukier waniliowy1 łyżka kakaoWykonanie:5 żółtek, 1 jajko i szklankę cukru ubić na parze.Dodać kakao i wymieszać. Żelatynę moczyć w mleku 10 min, podgrzać do rozpuszczenia i podzielić na dwie części. Do masy żółtkowej wlać pierwszą część żelatyny, wymieszać i wylać do wąskiej blaszki, wyłożonej papierem lub folią , następnie schłodzić w lodówce, aż stężeje. W tym czasie ubić białka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać sok z cytryny oraz pozostałą żelatynę. Biała masę wylać na zastygła masę czekoladową i ponownie schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia pianki. Ptasie mleczko wyłożyć na deskę i kroić ostrym nożem zmoczonym w gorącej wodzie.