ßßß
Ciasto kruche:30 dag mąki pszennej15 dag tłuszczu- pól na pół masło i margaryna ( ja użyłam samej margaryny)2 łyżki cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego4 żółtka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:1/2 litra mleka1 opakowanie cukru waniliowego2 opakowania budyniu waniliowego10 dag mielonych orzechów5-4 łyżek cukru pudru3-4 łyżki spirytusu (ze względu na dzieci tę część pominęłam:)1 kostka masłaWykonanie:Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder ucieram na puch. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszam i siekam nożem. Dodaje roztrzepane żółtka z cukrem i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam za pomocą kieliszka niewielkie kółka.
Foremki smaruję tłuszczem, wykładam ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.180'C na 10-12 minut, do zrumienienia.
Gorące wyjmuję z foremek i odstawiam by wystygły. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.
Na mleku gotuję budyń z cukrem i cukrem waniliowym, nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch i studzę. Masło ucieram na puch,dodaję zmielone orzechy i zimny budyń. Jeśli dzieci nie będą konsumowały tego wypieku to możecie dodać spirytus:DMasę nakładam do połówek orzecha, tak by trochę wystawała, przykrywam drugą polówką orzecha i odstawiam by ciasto przeszło masą. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem, ale ja sobie darowałam dodatkową ilość cukru. Według mnie i bez tego były wystarczająco słodkie.