ßßß
Uwielbiam ten przepis. Jest przepyszny i inny. Jako cukrzyk jest to dla mnie idealny deser raz w miesiącu. Zamiast tłustych batoników czy ciężkich ciast. Szczególnie, że uwielbiam jabłka;)
przepis na 4 kokilkipieczemy 30min 180st.CSkładniki:ciasto:2 kg jabłek2 łyżki z cytryny3-5 łyżek mioduopcjonalnie cynamon,kardamon, gożdziki
kruszonka:1 szklanka otrębów pszennych1 szklanka zmielonych migdałów (gdy posiadamy migdały w całości kroimy je nożem, a potem kruszymy np. w blenderze)1/4 szklanki cukru50g masłaPrzygotowanie:I Jabłka obieramy kroimy i prużymy na patelni z miodem. Gdy odrobinę zmiękna dodajemy sok z cytryny i opcjonalnie przyprawy. Gdy jabłka będą miękkie ale nie rozpadające przekładamy je do kokilek. Do 3/4 wysokości.II Kruszonkę mieszamy z wymienionych wcześniej składników i wysypujemy na jabłka na pozostałą 1/4 wysokości kokilki. Jak widać na załączonych zdjęciach i tak deser zmniejszy swoja objętość.III Podajemy na ciepło (bardzo dobrze smakuje odgrzewana w mikrofali) np. z domowymi lodami bananowymi , konfiturą porzeczkową czy bitą śmietaną.
przepis na domowe lody bananowe tutaj .
Przepis sprawdzony i częściowo zapożyczony z programu Rewolucje na talerzu;)