ßßß Cookit - przepis na Tiramisu z anyżkami, żurawinami i migdałami - dla gości

Tiramisu z anyżkami, żurawinami i migdałami - dla gości

nazwa

Wykonanie

A właściwie deser improwizowany, inspirowany tiramisu. Banalnie prosty do przygotowania, niesamowicie smaczny. Zawsze się udaje i dosłownie rozpływa się w ustach, a mała porcja wystarczy, żeby na długo zaspokoić ochotę na coś pysznego. A co najważniejsze jest gotowy w 15 minut, więc świetnie się sprawdzi, kiedy do drzwi zapukają niespodziewani goście. Chociaż i dla tych spodziewanych polecam, u mnie zawsze się sprawdza. ;)
Rozgrzewający i aromatyczny zestaw, w sam raz na jesień - anyżki - moje ulubione ciasteczka z dzieciństwa, sycąca masa z wyraźną nutą amaretto, przełamana cierpkimi żurawinami i chrupiące migdały. Gwarantuję, że nikt się mu nie oprze. :)
źródło inspiracji: mojewypieki.com
składniki na 5 niewielkich porcji
250 g mascarpone
200 g kremówki
100 g białej czekolady
łyżka ekstraktu z wanilii
50 ml amaretto
ew. szczypta mielonego anyżu
espresso wymieszane z amaretto do nasączenia ciasteczek
do podania
ciasteczka anyżki*
świeża żurawina
płatki migdałów
Białą czekoladę rozpuścić i zostawić do przestudzenia. Mascarpone utrzeć z kremówką do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji, niezbyt długo, żeby nie zważyć masy. Następnie dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Dodać ekstrakt z wanilii, amaretto i opcjonalnie odrobinę zmielonego anyżu, krótko wymieszać do połączenia składników.
Ciasteczka nasączać w kawie i układać warstwowo, na przemian z masą mascarpone, w niewielkich pucharkach.
Deser przechowywać w lodówce, przed podaniem ozdobić świeżą żurawiną i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Jeśli deser podawany będzie od razu po przygotowaniu, można dodać łyżkę świeżej żurawiny i podprażonych płatków migdałów na każdą warstwę mascarpone.
//*Jeśli nie lubicie anyżków, użyjcie ciasteczek amaretti lub zwykłych biszkoptów.
Smacznego!
***
Przepis dodaję do akcji 'Moje wypieki i desery na każdą okazję', z nadzieją na zestaw niezwykle apetycznych książek. :)
Więcej o książkach przeczytacie na stronie: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/11/Tiramisu-z-anyzkami-zurawinami-i-migdalami-dla.html