ßßß
źródło przepisu: 'FIKA Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta' wyd. IKEAskładniki na 10 dużych bułeczekbułeczki drożdżowe38 g świeżych drożdży250 ml mleka4 szklanki mąki100 g masła1/2 szklanki cukru pudrujajkołyżka stołowa rozdrobnionego kardamonu (dodałam też 1/2 łyżeczki mielonego imbiru)nadzienie cynamonowe*75 g marcepanu75 g masła1/3 szklanki cukru pudru2 łyżki bułki tartejłyżka wodyłyżka ekstraktu z waniliiłyżka cynamonuglazurajajkoszczypta soli1/2 łyżeczki wodycukier kryształ (użyłam trzcinowego)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Drożdże dokładnie rozetrzeć w ciepłym (około 37 stopni) mleku. Dodać większość mąki (2-3 łyżki zostawić po oprószenia stolnicy), masło pokrojone w kawałki, cukier puder, jajko i przyprawy. Wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Pozostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, pod przykryciem, około 30-45 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).W tym czasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt (około 40x60 cm). Równomiernie rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Mokrym nożem pokroić ciasto na 2-3 centymetrowe kawałki, ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Pozostawić pod przykryciem 20-30 minut, by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.Jajko ubić z solą i wodą, następnie delikatnie posmarować bułeczki. Posypać cukrem.Piec na środkowej półce piekarnika przez około 7-8 minut, w temperaturze 250 stopni.*W stosunku do oryginalnego przepisu zwiększyłam ilość nadzienia o 50%.Smacznego!