ßßß
250 g borówek amerykańskich (dałam mrożone)3/4 szklanki oleju250 g mąki pełnoziarnistej60 g płatków owsianychłyżeczka cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodysól2 jajka150 g cukru2 łyżki cukru pudru z wanilią200 g jogurtu naturalnegoczubata łyżka masła2 łyżki cukru pudru3 łyżki mąki pełnoziarnistejcukier puderPrzygotować kruszonkę: masło posiekać, wymieszać z cukrem i mąką, aż powstaną grudki. Odstawić do lodówki.Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać cukier, cukier waniliowy i olej, następnie jogurt i borówki (zostawić ok. 1/5). Masę jajeczną połączyć z mączną, mieszając tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Napełnić ciastem foremki, do 3/4 wysokości, ozdobić pozostałymi borówkami i posypać kruszonką.Piec ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzone posypać cukrem pudrem.Smacznego!