ßßß Cookit - przepis na Gingerbread cookies

Gingerbread cookies

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków, więc bez większego wstępu, moi drodzy, pierniki według przepisu mamy Mani. Mistrzyni, dziękuję!
Skład:
500g mąki (plus mąka do posypania stolnicy)
300g płynnego miodu
120 g miękkiego masła
100g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki sody
2 opakowania przyprawy do pierników
1 białko do posmarowania pierniczków
do dekoracji:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
A jak je robimy:
1. Na stolnicy wysypujemy mąkę i dodajemy do niej wszystkie składniki. Mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę (w trakcie trzeba podsypywać dość sporo mąki żeby ciasto nie przywierało do stolnicy)
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0 , 5 cm i wycinamy różnego kształtu pierniczki.
3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem jaja kurzego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut.
4. Gotowe pierniczki wykładamy na kratkę kuchenną. Gdy wystygną dowolnie dekorujemy, na przykład lukrem. Aby go zrobić wystarczy ubić na sztywną pianę białko i bardzo powoli, stopniowo dodawać cukier puder. Miksujemy do czasu uzyskania gładkiego kremu. Następnie wkładamy krem do rękawa cukierniczego lub w torebkę z foli, w której odcinamy rożek i wyciskamy.
Nadają się do jedzenia po kilku dniach, najlepsze są po około 2 tygodniach.
Ps. perfekcyjne w zdobnictwie to one nie są, ale przecież liczy się dobra zabawa :D
Ktoś dostanie pudełko pełne pysznych pierniczków...
Zgrany duet :)
Smacznego!
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2012/12/gingerbread-cookies.html