Maślane ciasteczka z kawałkami migdałów, mi takie połączenie bardzo przypadło do gustu. Co prawda jeszcze nie ma zimy, ale bardzo dobrze wpisują się w mroźne poranki:-) Przepisów na te ciasteczka znajdziecie w sieci wiele, wszystkie są bardzo podobne... ja postanowiłam wypróbować przepis z bloga "ostra na słodko"Składniki:300 g mąki pszennej tortowej230 g masła 82 lub 83%100 g płatków migdałowych1 łyżka syropuamaretto (można zastąpić olejkiem migdałowym)30 g cukru pudru+ cukier puder do obtaczania upieczonych ciasteczekWykonanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i syropemamaretto na puch. Najszybciej będzie mikseremMąkę mieszamy z płatkami migdałowymi, następnie dodajemy do utartego masła.Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na min. 30 min.Z ciasta formujemy nieduże kulki, które rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C ok 12-15 minJeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy lub posypujemy cukrem pudrem.Smacznego