Wykonanie

Jak tak
siedzę w tym domu, to z nudów czytam różne ciekawostki kulinarne... no i
powiem Wam, że czasem przenoszę je do kuchni, chociaż tu ostatnio jestem - niestety - rzadziej :-( (pewnie to zauważyliście), ale jeszcze 6 tygodni i może uda mi się częciej... mam taką nadzieję...
Póki co wymyśłiłam sobie takie połączenie składników i smaków (w
sumie to niespecjalnie wyszukane) i wyszło pysznie, zdrowo, a przede wszystkim szybko :-)SKŁADNIKI4 dojrzałe
banany1 dojrzałe
awokado2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżki
kakao1
laska wanilii2 łyżki
miodu1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodydowolne
bakalie (u mnie
rodzynki i
nerkowce)
Banany i
awokado obieramy, a nastęnie rozgniatamy widelcem na papkę i łączymy z
miodem i
mlekiem (łyżką, nie mikserem). W drugim naczyniu mieszamy razem
mąkę,
kakao, ziarenka wyjęte z
laski wanilii, proszek i
sodę. Do suchych składników przekładamy mokre, dodajemy
bakalie i mieszamy łyżką aż się połączą. Nastęnie ciasto przekłądamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) na godzinę. Upieczone ciasto studzimy na kratce i gotowe :-)