ßßß
300g miodu300-400g cukru trzcinowego350g masła300g śmietanki kremówki1,5 kg mąki1,5 łyżki cynamonu1,5 łyżki imbiru1 łyżka goździków (mielonych)1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soliPrzygotowanie:Miód, cukier, masło i przyprawy (można użyć gotowej mieszanki do piernika, albo zrobić własną, ja dodaję dodatkowo mielonego kardamonu i odrobinę czarnego pieprzu) wymieszać w kąpieli wodnej - powoli podgrzewając.Po wyłączeniu gazu i przestudzeniu dodać śmietanki, a następnie stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczypta soli.Wyrabiać ciasto aż będzie zwarte ale plastycznie - jak ciastolina.Gotowe zawinąć w folię (ja dziele na 3 porcje i zawijam każdą) i włożyć do lodówki - powinno tam leżeć przynajmniej 24h ale może też dłużej, wtedy nabierze aromatu.Zimne ciasto wyjąć, na stolnicy posypanej mąką rozwałkować cienko ciasto i wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach;)Gotowe pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w zależności od grubości od 10-20 minut.Wyjąć, ostudzić i lukrować, polewać czekoladą lub jak ja włożyć do puszki i przechowywać do świąt ;PSmacznego;)Ps, znalazłam zachomikowaną puszkę małych pierniczków z zeszłego roku, które miałam mieć dla niespodziewanych gości, czyli cuda się zdarzają :)