ßßß
Składniki na 16 szt:15 dag serka homognizowanego15 dag twarogu ( najlepiej tłusty o gładkiej konsystencji)1 dag mąki ziemniaczanejbiałko z 1 małego jajka4 1/2 dag cukru1 dag kakao1 dag masła2 1/2 dag herbatników1 łyżeczka roztopionego masła do smarowania1/2 tabliczki czekolady deserowej1/2 tabliczki czekolady mlecznej do dekoracjiPrzygotowanie:Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, serek homogenizowany, białko i cukier. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.Masło rozpuścić an małej patelni. W miseczce bardzo drobno pokruszyć herbatniki, wlać maśło i dokładnie wymieszać.Cienką warstwą roztopionego masła posmarować wnętrze foremek. Następnie napełnić je masą serową i serowo kakaową do wysokości 2-3 milimetry od brzegu. Lekko postukać foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła wszystkie drobne wgłębienia, a wierzch wyrównał się.Na wierzch masy serowej nałożyć masę z herbatników lekko uklepać.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180st. C i od razu zmniejszyć temp do 125 st. C. Piecz 20-22 minuty. po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na ok 2godz.Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Na serniczki bez spodów z masy herbatnikowej nałożyć cienką warstwę czekolady i ponownie wstawić foremki do lodówki na ok 20 minut.Serniczki wyjąć na talerz, delikatnie odciągnąć brzegi foremki.Czekoladę mleczna rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i przełożyć do torebki foliowej. Koniec torebki zawiązać, w jednym z rogów zrobić dziurkę o średnicy 1-2 milimetry i zgniatając delikatnie torebkę udekorować serniczki.Smacznego ;)