Wykonanie
Witam;) Moja dzisiejsza propozycja to
ciecierzyca w pomidorach z
jarmużem,
pstrąg łososiowy,
brukselki oraz
kiełki brokuła. W zasadzie głównym elementem tego zestawienia jest
ciecierzyca, którą przygotowałam inspirując się przystawką serwowaną w knajpie Tapasta (ul. Kwiatowa 3/3, Poznań). Swoją
drogą w Tapasta można zakupić
makaron handmade, czyli świeży, przygotowywany na miejscu, co stanowi duży atut knajpki. Poza tym, moim skromnym zdaniem mają najlepszą Carbonarę w
mieście (jej bazę nie stanowi
śmietanowy, lejący, mdły sos, a jest przygotowywana według oryginalnego włoskiego przepisu i podawana z
żółtkiem).Wracając jednak do mojego dania to warto pamiętać, że
ciecierzycę należy przygotować nieco wcześniej, musi być bowiem moczona w trzykrotnie większej ilości
wody, ok. 12 godzin. Alternatywę stanowi
ciecierzyca w puszce, której nie trzeba namaczać, nie mam jednak w tej kwestii doświadczenia, nawet nie wiem jak smakuje, ponieważ nigdy nie korzystałam z tej opcji.Przygotowaną według poniższego przepisu
ciecierzycę, można podawać zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno, wówczas stanowi swojego rodzaju
sałatkę. Idealnie sprawdza się jako samodzielny posiłek, np. w postaci przekąski czy nawet kolacji.

- opakowanie
ciecierzycy (opcjonalnie można korzystać z
ciecierzycy w puszcze, której nie trzeba namaczać; ,- 2 puszki
pomidorów krojonych,- 1 duża
cebula,- 1 ząbek
czosnku,- opcjonalnie ok. garść dyni (ja użyłam, gdyż miałam sporo po wczorajszym Halloween :)),- dwie spore garści podzielonego na mniejsze części
jarmużu,- 1/2 pęczka posiekanej
natki pietruszki,-
przyprawy: dużo kolorowego, świeżo zmielonego
pieprzu, 1 płaska łyżeczka
soli morskiej, 1/2 łyżeczki
kurkumy, 1/2 łyżeczki
imbiru,-
olej z pestek
winogron.Przygotowanie:1.
Ciecierzycę, która była moczona przez 12h gotujemy ok. 45 min (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) - ważne by nie dodawać
soli, ponieważ wówczas
ciecierzyca będzie twarda;2.
Cebulę kroimy w niewielkie piórka, podsmażamy na patelni wraz z drobno posiekaną
dynią, jeśli zdecydujemy się jej użyć (ok. 2 min);3. Przeciskamy ząbek
czosnku przez praskę, dodajemy do
cebuli i dyni;4. Dodajemy dwie puszki
pomidorów, zmniejszamy ogień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min;5. Dodajemy
przyprawy:
sól (ok. 1 płaska łyżeczka, ale zalecam próbować);
kurkuma,
imbir, świeżo zmielony
kolorowy pieprz - tego nie szczędzimy, taki
pieprz pięknie pachnie i ma nadać potrawie nieco wyrazistości;6. Dodajemy
jarmuż oraz świeżą
pietruszkę, gotujemy jeszcze ok. 1 - 2 min;7. Całość łączymy z
ciecierzycą.Pozostałe trzy elementy mojego dzisiejszego obiadu to:- Usmażony na
oleju rzepakowym i
winogronowym pstrąg łososiowy, którego oczywiście na talerzu skraplamy dużą ilością
soku z cytryny; smażymy bez dodatku
soli i
pieprzu,
przyprawami posypujemy na sam koniec;-
brukselki (ja dokładnie obieram
brukselki z zewnętrznych, "starych" liści, wrzucam je na gotującą się z 1 łyżeczką
cukru i 1/2 łyżeczki
soli wodę, gotuję krótko, ok. 5 min, aby zachować cenne właściwości, poza tym, bardziej smakują mi warzywa ugotowane al dente;-
kiełki brokuła, które zawierają duże ilości sulfofranu, który wykazuje silne działanie antynowotworowe. Są także bogate w antyoksydanty wzmacniające układ nerwowy i odpornościowy. Ponadto pomagają obniżyć ciśnienie
krwi, zapobiegają chorobom układu krążeniowego oraz udarom mózgu.Bardzo smaczny, aromatyczny
pieprz kolorowy z młynkiem (zakupiony w Lidl).

Poza tym, dodaję zdjęcie wspomnianej wyżej Carbonary z Tapasta oraz
ciecierzycy, która stanowiła dla mnie inspirację:
