ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca w pomidorach z jarmużem

Ciecierzyca w pomidorach z jarmużem

nazwa

Wykonanie

Witam;) Moja dzisiejsza propozycja to ciecierzyca w pomidorach z jarmużem, pstrąg łososiowy, brukselki oraz kiełki brokuła. W zasadzie głównym elementem tego zestawienia jest ciecierzyca, którą przygotowałam inspirując się przystawką serwowaną w knajpie Tapasta (ul. Kwiatowa 3/3, Poznań). Swoją drogą w Tapasta można zakupić makaron handmade, czyli świeży, przygotowywany na miejscu, co stanowi duży atut knajpki. Poza tym, moim skromnym zdaniem mają najlepszą Carbonarę w mieście (jej bazę nie stanowi śmietanowy, lejący, mdły sos, a jest przygotowywana według oryginalnego włoskiego przepisu i podawana z żółtkiem).
Wracając jednak do mojego dania to warto pamiętać, że ciecierzycę należy przygotować nieco wcześniej, musi być bowiem moczona w trzykrotnie większej ilości wody, ok. 12 godzin. Alternatywę stanowi ciecierzyca w puszce, której nie trzeba namaczać, nie mam jednak w tej kwestii doświadczenia, nawet nie wiem jak smakuje, ponieważ nigdy nie korzystałam z tej opcji.
Przygotowaną według poniższego przepisu ciecierzycę, można podawać zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno, wówczas stanowi swojego rodzaju sałatkę. Idealnie sprawdza się jako samodzielny posiłek, np. w postaci przekąski czy nawet kolacji.
- opakowanie ciecierzycy (opcjonalnie można korzystać z ciecierzycy w puszcze, której nie trzeba namaczać; ,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- opcjonalnie ok. garść dyni (ja użyłam, gdyż miałam sporo po wczorajszym Halloween :)),
- dwie spore garści podzielonego na mniejsze części jarmużu,
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
- przyprawy: dużo kolorowego, świeżo zmielonego pieprzu, 1 płaska łyżeczka soli morskiej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki imbiru,
- olej z pestek winogron.
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę, która była moczona przez 12h gotujemy ok. 45 min (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) - ważne by nie dodawać soli, ponieważ wówczas ciecierzyca będzie twarda;
2. Cebulę kroimy w niewielkie piórka, podsmażamy na patelni wraz z drobno posiekaną dynią, jeśli zdecydujemy się jej użyć (ok. 2 min);
3. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę, dodajemy do cebuli i dyni;
4. Dodajemy dwie puszki pomidorów, zmniejszamy ogień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min;
5. Dodajemy przyprawy: sól (ok. 1 płaska łyżeczka, ale zalecam próbować); kurkuma, imbir, świeżo zmielony kolorowy pieprz - tego nie szczędzimy, taki pieprz pięknie pachnie i ma nadać potrawie nieco wyrazistości;
6. Dodajemy jarmuż oraz świeżą pietruszkę, gotujemy jeszcze ok. 1 - 2 min;
7. Całość łączymy z ciecierzycą.
Pozostałe trzy elementy mojego dzisiejszego obiadu to:
- Usmażony na oleju rzepakowym i winogronowym pstrąg łososiowy, którego oczywiście na talerzu skraplamy dużą ilością soku z cytryny; smażymy bez dodatku soli i pieprzu, przyprawami posypujemy na sam koniec;
- brukselki (ja dokładnie obieram brukselki z zewnętrznych, "starych" liści, wrzucam je na gotującą się z 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli wodę, gotuję krótko, ok. 5 min, aby zachować cenne właściwości, poza tym, bardziej smakują mi warzywa ugotowane al dente;
- kiełki brokuła, które zawierają duże ilości sulfofranu, który wykazuje silne działanie antynowotworowe. Są także bogate w antyoksydanty wzmacniające układ nerwowy i odpornościowy. Ponadto pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krążeniowego oraz udarom mózgu.
Bardzo smaczny, aromatyczny pieprz kolorowy z młynkiem (zakupiony w Lidl).
Poza tym, dodaję zdjęcie wspomnianej wyżej Carbonary z Tapasta oraz ciecierzycy, która stanowiła dla mnie inspirację:
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2015/11/ciecierzyca-w-pomidorach-z-jarmuzem.html